Co to jest kwas foliowy?
Kwas foliowy może brzmieć trochę przerażająco, ale znajdziesz go w praktycznie każdej formule multiwitaminowej dostępnej na rynku, zwłaszcza w multiwitaminach dla kobiet. Jest to kluczowy, rozpuszczalny w wodzie członek rodziny witamin z grupy B – dokładnie forma witaminy B9 – która odgrywa główną rolę w produkcji komórkowej.
Kwas foliowy jest kluczowym składnikiem w tworzeniu kwasów nukleinowych, które tworzą nasz podstawowy materiał genetyczny. Krótko mówiąc, bez kwasu foliowego nie byłoby nas tutaj. Nasze ciała nie byłyby w stanie wytworzyć nowych, zdrowych komórek.
Najlepsze korzyści kwasu foliowego
Tworzenie czerwonych krwinek — Odpowiednie spożycie kwasu foliowego ma kluczowe znaczenie dla zdrowego tworzenia czerwonych krwinek. Niedobór kwasu foliowego może w rzadkich przypadkach prowadzić do pewnych problemów ze zdrowiem krwi i powodować osłabienie i zmęczenie, a także inne zmiany nastroju i układu oddechowego.
Zdrowy rozwój płodu — Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych mikroelementów dla wczesnego rozwoju płodu w łonie matki.
Zdrowie serca — Naukowcy przyglądają się bliżej wpływowi kwasu foliowego na poziom homocysteiny, ponieważ poziom homocysteiny jest związany z problemami sercowo-naczyniowymi. Ponieważ kwas foliowy i inne witaminy z grupy B biorą udział w metabolizmie homocysteiny, naukowcy postawili hipotezę, że mogą pomóc w niektórych problemach sercowo-naczyniowych poprzez obniżenie poziomu homocysteiny.
Nastrój — kilka badań wykazało, że osoby z zaburzeniami nastroju mają również niski poziom kwasu foliowego. Chociaż potrzebne są dodatkowe badania, aby zbadać, jaki wpływ, jeśli w ogóle, może mieć suplementacja kwasu foliowego dla tych osób, naukowcy uważają, że kwas foliowy może być mile widzianym dodatkiem do obecnych metod, aby pomóc w problemach z nastrojem.
Zdrowy wzrok — wydaje się, że istnieje związek między przyjmowaniem kwasu foliowego (i ogólnie witamin z grupy B) a wspomaganiem zdrowia oczu. Jedno siedmioletnie badanie wykazało, że kwas foliowy i inne witaminy z grupy B mogą wspomagać wzrok i zdrowie oczu.
Kwas foliowy a ciąża
Kobietom, które chcą założyć rodzinę lub mieć dodatkowe dzieci, powszechnie zaleca się uzupełnianie codziennej diety o dodatkowe witaminy i minerały, które, jak wykazano, są korzystne dla rozwoju płodu. Kwas foliowy jest prawdopodobnie najbardziej zalecanym suplementem dla kobiet zarówno przed, jak i podczas pierwszych kilku tygodni ciąży, ponieważ badania wykazały, że wspiera rozwój płodu.
Pokarmy bogate w kwas foliowy
Kwas foliowy, forma kwasu foliowego występująca naturalnie w żywności, jest łatwo dostępna w większości produktów, które prawdopodobnie już wkładasz do koszyka. Warzywa (zwłaszcza ciemnozielone), owoce, orzechy, fasola, produkty mleczne, wołowina, wieprzowina, drób, jaja, owoce morza i zboża są naturalnymi źródłami kwasu foliowego.
Źródło:
https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/what-is-folic-acid.html