Co to jest Niacyna?
Co to jest niacyna?
Niacyna, znana również jako kwas nikotynowy lub witamina B3, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą B, która pomaga przekształcać składniki odżywcze z pożywienia w energię poprzez tworzenie NAD i NADP. Ten związek organiczny można znaleźć w niektórych pokarmach i jest wchłaniany przez wszystkie tkanki w organizmie.
Ponieważ ten niezbędny składnik odżywczy nie może być przechowywany w organizmie, ważne jest, aby uzyskać odpowiednie ilości niacyny poprzez zdrową dietę, ale formy uzupełniające mogą również zapewnić, że otrzymujesz odpowiednią dawkę.
Ale do czego dokładnie służy niacyna?
Poznajmy tę zdrową dla serca witaminę i dowiedzmy się, co sprawia, że jest to witamina, którą pokochałby Twój układ sercowo-naczyniowy.
Co robi niacyna dla organizmu?
Jedną z głównych funkcji niacyny w organizmie jest przekształcanie żywności w energię poprzez pomoc w procesach enzymatycznych. Niacyna jest prekursorem dwóch koenzymów: dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NAD) i fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP).
Wchłonięta niacyna jest przekształcana w NAD, aby pomóc w rozpoczęciu reakcji katabolicznych (rozpad większych cząsteczek na mniejsze), takich jak glikoliza. Ten proces cielesny tworzy ATP lub energię użytkową. NAD można dalej przekształcić w NADP – kofaktor, który wykorzystuje energię do syntezy lub łączenia cząsteczek w większe cząsteczki, takie jak cholesterol i tłuszcze.
Niacyna jest również odpowiedzialna za wspieranie poziomu cholesterolu poprzez promowanie zdrowego cholesterolu (HDL). Oprócz możliwości utrzymania zdrowego poziomu trójglicerydów, niacyna może również wspierać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, pomagając rozluźnić naczynia krwionośne.
Korzyści z niacyny:
wspiera zdrowy poziom cholesterolu i lipidów we krwi
przekształca żywność w energię (metabolizm komórkowy)
pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
działa jako przeciwutleniacz i wspomaga naprawę DNA
odżywia zdrowie skóry
Pokarmy zawierające niacynę:
wątroba jak wołowina i kurczak
czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina
pierś z kurczaka
ryby takie jak łosoś i tuńczyk
pierś indyka
brązowy ryż
Niacyna vs Witamina B
Powszechnym nieporozumieniem jest porównywanie niacyny do witaminy B, podczas gdy w rzeczywistości niacyna jest witaminą B, a dokładniej witaminą B3. Wszystkie witaminy z grupy B są odpowiedzialne za przekształcanie żywności w energię, ale niacyna odgrywa również większą rolę w zdrowym cholesterolu i ciśnieniu krwi.
Nie wspominając o tym, że istnieje wiele pochodnych niacyny, które mogą pomóc w zaspokojeniu innych potrzeb zdrowotnych.
Na przykład: niacynamid można również znaleźć w postaci suplementu i jest bardziej pomocny w schematach pielęgnacji skóry, podczas gdy inna forma, heksanikotynian inozytolu, jest lepiej znana ze wspomagania funkcji krążenia poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych w celu poprawy przepływu krwi.
Tak więc, chociaż wszystkie formy niacyny są witaminami z grupy B, nie wszystkie witaminy z grupy B oferują takie same korzyści jak niacyna.
Częste skutki uboczne niacyny
Niektóre działania niepożądane podczas przyjmowania dużych dawek mogą prowadzić do zaczerwienienia lub czerwonego zabarwienia skóry wraz z mrowieniem, pieczeniem i uczuciem swędzenia. Poważniejsze objawy mogą obejmować bóle głowy, zawroty głowy i duże spadki ciśnienia krwi.
Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem nowej witaminy, aby upewnić się, że jest bezpieczna i nie będzie miała żadnych reakcji na obecne leki.
Żródło:
https://www.swansonvitamins.com/blog/articles/what-is-niacin.html